Klienci Lidla mogą poznać sekrety kolejnej mniej znanej europejskiej kuchni. Sieć w ramach akcji „Tak smakuje świat” zaprasza na tydzień skandynawski, a my podpowiadamy, które produkty warto kupić.
Czy kuchnia skandynawska ma coś ciekawego do zaoferowania? Już rzut oka na historię pokazuje, że jest tego bardzo dużo! Dzisiejsze dania charakterystyczne dla Danii, Szwecji i Norwegii mają bardzo stary rodowód i ukształtowały się już w czasach… Wikingów! Oczywiście na przestrzeni lat ulegały wielu modyfikacjom, dzięki czemu z biegiem czasu stały się mniej tłuste. Obecna kuchnia skandynawska kojarzy się jednak nie tylko ze swoim historycznym kontekstem, ale także z dużym nastawieniem na lokalne produkty, dostępne niemal wyłącznie w Krajach Północy. Połączenie tych dwóch czynników tworzy oryginalną kompozycję, która – choć nie jest bardzo znana w innych częściach świata – smakowo jest niezwykle atrakcyjna.
Oczywiście wszystkie szczegóły dotyczące tygodnia skandynawskiego znajdziemy w najnowszej gazetce promocyjnej Lidla. Dowiadujemy się z niej, że w ofercie znalazły się cenione skandynawskie sery: ser twarogowy ze skyrem (4,99 zł/200 g) i ser podpuszczkowy donablu (7,99 zł/150 g), najbardziej charakterystyczne dla regionu ryby: śledzie w opcji z dodatkami (7,99 zł/300 g) i filety ze śledzia atlantyckiego (7,99 zł/250 g), a nawet pasta z kawioru z certyfikatem MSC (9,99 zł/200 g). Ponadto w Lidlu kupimy skandynawskie produkty w wersji BIO: pieczywo fińskie (owsiane lub żytnie, 1,59 zł/1 szt.) i syrop z kwiatów czarnego bzu (11,99 zł/500 ml), a także skandynawskie ciasteczka maślane z certyfikatem UTZ (24,99 zł/750 g) i przepyszny torcik Daim (w supercenie 17,13 zł/opak.).
Tydzień skandynawski w Lidlu potrwa do 24 sierpnia lub do wyczerpania zapasów.