Włoska kuchnia to twoja ulubiona kompozycja smaków? W takim razie w najbliższych dniach koniecznie musisz udać się na zakupy do Lidla, gdzie w ramach akcji „Tak smakuje świat” rozpoczęła się kolejna edycja tygodnia włoskiego. Sprawdź, które produkty warto kupić, i już wkrótce przenieś się prosto na Półwysep Apeniński.
Sery, wędliny, makarony, oliwa z oliwek i pomidory w każdej postaci – to najpopularniejsze produkty kuchni włoskiej, z których tamtejsi kucharze są w stanie stworzyć prawdziwe cuda. Sztuka kulinarna ze słonecznej Italii wyróżnia się bowiem różnorodnością przemieszaną z nadzwyczajną prostotą. Do przygotowania niepowtarzalnego dania wystarczy raptem kilka składników, a dzięki Lidlowi ten wyjątkowy klimat możesz przenieść prosto do swojej kuchni!
Oferta przygotowana na tydzień włoski to przede wszystkim produkty marki własnej sieci – Italiamo. Które z nich warto wypróbować? Przede wszystkim typowo włoskie wędliny takie jak: salami cacciatore (9,99 zł/80 g), salami ventricina (7,99 zł/100 g), salami napoli pikantne (11,99 zł/320 g), coppa placentina (11,99 zł/100 g), mortadela z pistacjami w kawałku (15,99 zł/700 g), włoska szynka dojrzewająca prosciutto di San Danielle (11,99 zł/80 g) i włoska szynka surowa (4,99 zł/100 g).
Godne uwagi są także włoskie sery: pecorino romano (15,99 zł/200 g), provolone (12,49 zł/300 g), parmigiano reggiano (19,99 zł/200 g), mascarpone (11,99 zł/500 g), scamorza (11,99 zł/300 g), oraz burrata (9,99 zł/200 g), a także makarony: trottole (5,49 zł/500 g), maccheroni al ferretto (5,99 zł/500 g), cannelloni (4,99 zł/250 g), spaghetti (5,99 zł/500 g) i fusilli giganti (6,99 zł/500 g). Wśród pozostałych produktów Italiamo, na które warto zwrócić uwagę, można z kolei wyróżnić następujące pozycje:
Dodatkiem do tygodnia włoskiego są przepisy na najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, które znajdziemy w gazetce promocyjnej Lidla oraz na stronie internetowej kuchnialidla.pl. Przepisy przygotowali uznani kucharze i cukiernicy na stałe współpracujący z Lidlem: Kinga Paruzel, Paweł Małecki oraz Paweł Okrasa. Tydzień włoski potrwa do 15 października lub do wyczerpania zapasów.