Kwestię szybko rozprzestrzeniającej się epidemii koronawirusa każdy z nas powinien potraktować bardzo poważnie. Wymaga tego sytuacja, wymaga też odpowiedzialność za siebie, rodzinę i najbliższe otoczenie, która powinna być drogowskazem na szlaku właściwego, a przede wszystkim bezpiecznego postępowania. Zakupy same w sobie w trudnym momencie schodzą oczywiście na dalszy plan, ale mimo wszystko warto wiedzieć co i jak kupić, aby być przygotowanym na każdy z możliwych scenariuszy.
Rzecz najważniejsza – niezbędne przygotowanie, to nie kwestia strachu czy masowej paniki, ale zwykłe zabezpieczenie. Póki nie wiadomo, jak potoczy się sytuacja, należy być gotowym na wszystko. Nasze wyjścia do sklepu muszą więc być przemyślanie, a do zakupów powinniśmy podejść w sposób wyważony i racjonalny.
Przede wszystkim musimy pamiętać o minimalizowaniu ryzyka. Liczba klientów odwiedzających sklepy w ostatnich dniach gwałtownie wzrosła, dlatego na zakupy warto założyć lateksowe rękawiczki ochronne. Dodatkowo powinniśmy pamiętać o zaleceniach Sanepidu i Głównego Inspektoratu Sanitarnego, czyli o zakrywaniu ust/nosa podczas kaszlenia/kichania, zachowaniu odpowiedniej odległości od osób, które kichają/kaszlą (co najmniej 1,5 metra) i unikaniu dotykania oczu, ust oraz nosa. Konieczna jest także dezynfekcja rąk, najlepiej tuż po wyjściu ze sklepu przy użyciu żelu antybakteryjnego na bazie alkoholu, lub po prostu umycie rąk po powrocie do domu.
Do grupy produktów, które będą najbardziej przydatne w przypadku pogorszenia się sytuacji, zaliczyć należy przede wszystkim te z długim terminem ważności. Ryż, makaron, kasza, mąką, mleko, woda mineralna, olej, owoce, warzywa i rośliny strączkowe w puszkach, środki higieny, środki czystości oraz papier toaletowy to produkty pierwszego wyboru. Dorzucić do nich można również ryby, mięso i chleb, czyli produkty nadające się do mrożenia, co znacząco wydłuża ich zdatność do spożycia.
W dalszej kolejności postawić należy na mleko i produkty mleczne, jajka i słodycze. Bardzo istotne jest za to nabycie produktów, które wzmacniają naturalną odporność organizmu, jak na przykład olej z oregano, imbir, cytrusy, miód, warzywa i owoce zawierające witaminę C i beta-karoten (natka pietruszki, czerwona papryka, brokuły, kiwi, marchew, jarmuż), czosnek, orzechy oraz kiszonki.
O bezpieczeństwo klientów sklepów dbają też agendy rządowe. Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny wydały specjalną listę zaleceń dla branży handlowej, które docelowo mają pomóc w zahamowaniu epidemii. Zgodnie z przedstawionymi zasadami w sklepach i innych placówkach handlowych należy:
Pamiętajcie też, że nawet najlepsze zakupy i przygotowania nie zdadzą się na nic, jeśli nie będziemy przestrzegać reguł kwarantanny, stosować się do zaleceń GIS-u, Sanepidu oraz Ministerstwa Zdrowia i minimalizować ryzyka. Podstawą bezpieczeństwa jest świadoma oraz odpowiedzialna postawa, a także zdroworozsądkowe podejście do aktualnej sytuacji.